FANDOM


ANBU Symbol

Тетоважа на АНБУ

АНБУ (暗部, Темна страна) се специјален воен одред составен од елитни нинџи под контрола на Каге. Овие нинџи се одговорни за вршење на специјални мисии од високо ниво како што се атентати или мачење. АНБУ нинџите функционираат во тимови составени според барањата на мисијата. Нинџите во АНБУ се селектирани од страна на Каге поради нивните индивидуални особини и специјални способности. Нивната возраст, пол, позадина и ранк не влијаат на оваа одлука.