FANDOM


Ирука Умино
Iruka
Iruka Umino
(うみのイルカ)
Манга и Аниме
Прво појавување 1 Издание (манга)
1 Епизода (аниме)
Јап. глас Toshihiko Seki
Wataru Takagi (како нинџа на Дождот)
Анг. глас Quinton Flynn
Troy Baker (како нинџа на Дождот)
Се појавува во Аниме и Манга
Информации
Држава Земјата на Огнот
Село Конохагакуре
Роден/a на 26 Мај
Статус Жив
Нинџа ранк Чунин
Опис
Боја на косата Кафеава
Боја на очите Црна
Висина 178 cm
Маса 66.2 kg
Крвна група 0
Врски
Поданост Конохагакуре
Способности
Техники Sealed Bomb Square Release (само во Аниме)

Ирука Умино(うみのイルカ, Umino Iruka) е инструктор на Нинџа Академијата во Коноха. Се карактеризира со тоа што има лузна која ја има уште од детството.

Позадина Уреди

Iruka kid

Ирука како дете

Родителите на Ирука биле убиено дванаесет години пред започнувањето на серијата, бранејќи го селото од Демонската Лисица Со Девет Опашки. Откако го загубил семеството, Ирука станува шегаџијата, обидувајќи се да го привлече вниманието и да ја избрка осаменоста. Најтешките моменти ги поминува во планината на местото кадешто се врежани имињата на неговите родители. Таму едено ден доаѓа Третиот Хокаге за да го развесели. Мизуки е соученик на Ирука додека се на Нинџа Академијата. Мизуки често го развеселува, но тоа го прави со тајна намера за да добие пофалба од Третиот Хокаге.