FANDOM


Konoha

Конохагакуре

Конохагакуре (木ノ葉隠れの里 литературно преведено Селото Скриено Помеѓу Три Лисја, исто така познато како Селото Скриено во Лисја), или скратено Коноха, е едно од петте големи Нинџа Села, и се вели дека е најмоќното од сите пет. Како такво, тоа е една од петте села со Каге како негов лидер, познат како Хокаге. На планината над селото од северната страна постои Хокаге Споменик. Селото се наоѓа во Земјата на Огнот. Иако селото Конохагакуре, исто како и земјата во која престојува, било мирно во изминатите шеснаесет години, и се навикнало на тој мир, тоа и понатаму останува едно од најмоќните села во постоење, и има голема воена моќ и влијание.