FANDOM


Забележете дека ова е Нарутопедија статија на ликот Наруто Узумаки, ако ја барате статијата за манга и аниме серијата Наруто, тогаш треба да се упатате кон статијата Наруто (серијал). За други значења, видете Наруто (појаснување)
Наруто Узумаки
Naruto Uzumaki
Naruto Uzumaki
(うずまきナルト)
Манга и Аниме
Прво појавување 1 Издание (манга)
1 Епизода (аниме)
Јап. глас Junko Takeuchi
Анг. глас Maile Flanagan
Се појавува во Манга и аниме
Информации
Држава Земјата на Oгнот
Село Конохагакуре
Роден/a на 10 октомври
Статус Жив
Нинџа ранк Генин
Опис
Боја на косата Жолта
Боја на очите Синa
Висина 145,3/147,5 cm (Дел II)
166 cm (Дел II)
Маса 40,1/40,6 kg (Дел I)
50.9 kg (Дел II)
Крвна група B
Врски
Тим Тим Какаши
Ментор Какаши Хатаке
Џираја
Ученици Конаохамару Сарутоби
Поданост Конохагакуре
Семејство Минато Намиказе (Татко)
Кушина Узумаки (Мајка)
Џираја (Кум)
Способности
Вид чакра Ветeр
Техники Расенган;
Сенџицу
Сенка на клонови
Секси Техника
Повикување (Жаби)
Харем Техника

Наруто Узумаки (うずまきナルト, Uzumaki Naruto) е главниот и насловниот лик од серијата. Тој е Генин-ниво нинџа од селото Конохагакуре, и ученик на Џираја. Наруто е член на тимот Какаши, и сегашен џинчурики на девет-опашестата лисица.

ПозадинаУреди

Наруто е роден како син на Четвртиот Хокаге, Минато Намиказе, и тогашниот џинчурики на Деветте опашки, Кушина Узумаки. Наруто го добил своето име по главниот лик во првата книга на Џираја, правејќи го Џираја негов кум.

Пред раѓањето на Наруто, неговите родители и Третиот Хокаге знаеле дека печатот кој ја држел демонската лисица запечатена во Кушина би можел да се скрши при пораѓањето. За да ја намалат опасноста, Кушина била однесена надвор од селото за да се породи на безбедна, тајна локација со Бивако Сарутоби и Таџи како нејзини бабици, неколку АНБУ како обезбедување, и со Минато држејќи го печатот под контрола. Сепак, веднаш по пораѓањето, Мадара Учиха се појавил и го земал Наруто за заложник, барајќи од Минато да отстапи од Кушина. Мадара потоа искористил паметно одвлекување кое го натерал Минато да го транспортира бебето на посигурна локација, дозволувајќи му на Мадара да избега со Кушина. Пред Минато да ја спаси Кушина, Мадара веќе го прекршил печатот, и ја ослободил Девет-опашестата демонска лисица.