FANDOM


Сасуке Учиха
Sasuke At The Chunin Exams
Sasuke Uchiha
(うちはサスケ)
Манга и Аниме
Прво појавување 3 Издание (манга)
1 Епизода (аниме)
Јап. глас Noriaki Sugiyama
Анг. глас Yuri Lowenthal
Се појавува во Манга и аниме
Информации
Роден/a на 23 јули
Статус Жив
Нинџа ранк Генин
Опис
Боја на косата Црна
Боја на очите Црна
Висина 153.2 cm (дел I)
168 cm (дел II)
Маса 43.5 kg (дел I)
52.2 kg (дел II)
Крвна група
Врски
Тим Така
Тим Какаши (поранешен)
Ментор Какаши Хатаке
Поданост Учиха клан
Акатски
Отогакуре(поранешно)
Конохагакуре(поранешно)
Семејство Фугаку Учиха (татко)
Микото Учиха (мајка)
Итачи Учиха (постар брат)
Способности
Вид чакра Оган
Гром
Техники Чидори

Сасуке Учиха (うちはサスケ, Uchiha Sasuke) е еден од главните ликови во серијата Наруто. Во серијата тој е претставен како ривал на Наруто, и како одмаздник на кланот Учиха. Кога Сасуке сеуште бил дете, неговиот постар брат Итачи го уништил кланот Учиха, убивајќи ги сите негови членови освен Сасуке. Кога тој ќе се соочи со Итачи барајќи одмазда, тој брзо ќе биде поразен, и во потрага по повеќе моќ, тој ќе го напушти селото Конохагакуре, и ќе се упати кон Орочимару барајќи уште моќ.