FANDOM


Чунин (中忍 литературно преведено Среден Нинџа, преведено од Viz Заменик (калфа) Нинџа) се нинџи кои се квалификувани да надгледуваат и да водат други нинџи. Чунин-нинџите имаат достигнато ниво на зрелост, кое главно се состои од лидерски вештини и тактички моќ. Ова е причината што некои Генини кои немаат доволно зрелост паѓаат на тестирањата. Некои од нив, како Ирука Умино и Мизуки, функционираат како учители, а други како Шикамару Нара, служат како лидери во мали тимови во кои треба да донесува одлуки и да ги организира нинџите под нивна команда за да се искористат нивните вештини со максимален ефект. Чунин-нинџите обично се испраќани на Ц-ранг или Б-ранг мисии. Понекогаш, во време на мир, лидери како Шикамару може да станат учители во Нинџа Академијата, за да се искористи нивниот потенцијал.

За да се стане Чунин, Генините земаат учество во оргомен испит, познат како Чунин Испитите. Единствениот испит кој е виден во серијата е испит од три нивоа одржан во Конохагакуре. Тие кои ќе го положат испитот и ќе станат Чунини може да носат идентификувачки Заштитен Елек (Панцир) кој содржи нинџуцу свитоци. Овој елек не е залоджителен, наместо тоа, некои нинџи решаваат да носат поспецифична облека како наметки и носии.